EU:S CORONASTÖD

Finland godkänner EU:s coronastödpaket

Finland har godkänt stödpaketet. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva via AP/TT

Finland (TT)

Finlands riksdag har godkänt EU:s coronastödspaket. Men debatten om det jättelika hjälppaketet har fått Helsingfors att koka.

Återhämtningspaketet på nära 750 miljarder euro ingår i långtidsbudgeten och förhandlades fram under stor möda förra sommaren. Alla 27 EU-länder har sedan dess behövt ratificera budgeten för att den ska gå i lås. Det räcker med att ett land motsätter sig budgeten för att den ska falla.

I nuläget återstår endast en handfull länder som ännu inte har godkänt förslaget. De flesta väntas säga ja, men Finland var in i det sista en osäkerhetsfaktor på grund av inrikespolitiska splittringar.

Nu har dock riksdagen i Helsingfors godkänt stödpaketet med knapp marginal.

Omröstningen har föregåtts av över en vecka av debatt i riksdagen. Bakom den politiska osämjan finns bland annat en motvilja att Finland, som har klarat coronakrisen relativt bra, genom återhämtningsfonden ska skuldsätta sig för stöd som främst kommer att gå till mindre ekonomiskt stabila länder i södra Europa.

En annan faktor som kan spela in är det annalkande kommunalvalet i juni. Partiet Sannfinländarna kämpar i motvind efter att deras kärnfråga invandring har hamnat i skymundan i pandemin, och enligt bedömare kan det därför löna sig för partiet att snarare profilera sig genom sitt EU-motstånd.

Fakta

EU:s stats- och regeringschefer enades vid ett maratonmöte i somras om ett stort återhämtningspaket på 750 miljarder euro, samt unionens nästa långtidsbudget på totalt 1 074,4 miljarder euro under åren 2021–27.

Uppgörelsen innebär bland annat att pengar gemensamt ska lånas ihop till coronastödet och sedan betalas tillbaka gemensamt fram till år 2058.

Återhämtningspaketet består av både lån och bidrag. För att kunna ta del av pengarna måste varje land lämna in en nationell återhämtningsplan, som beskriver de reformer och offentliga investeringar som de söker finansiellt stöd för.