DET NYA ARBETSLIVET

Fastighetsbolag: Kontoren överlever pandemin

Kontoren blir inte mindre utan däremot öppnare och mer innovativa, enligt fastighetsbolagen. Bild: Janerik Henriksson/TT

Det finns inga tecken på att pandemin leder till kontorens död. Tvärtom är kontoren och arbetsmiljön högre upp än någonsin på företagens agendor, enligt DI.

Trots att svenska folket under pandemin har arbetat så mycket hemifrån ser de stora fastighetsbolag som DI pratat med inga tecken på att företagen vill spara på sina kontorskostnader.

Däremot diskuteras det mycket hur kontoren ska se ut i framtiden.

–Det är mycket fokus på att skapa arbetsplatser som bygger sammanhållning och innovation – väldigt långt ifrån någon kontorsdöd alltså, säger Hanna Björklund, storkundsansvarig på Castellum, till DI.

Magnus Carlsson, försäljningschef på AMF Fastigheter, konstaterar att ekonomicheferna såklart ser en chans att kapa kostnader men att det bara ger nya kostnader att minska ytan och skicka hem medarbetare.

Han tror att kontoren framöver används på ett annat sätt än tidigare.

– Snarare än mindre och effektiva tror jag vi får se öppnare lösningar. Många kommer kanske sitta hemma när de ska skriva och komma in till kontoret för att träffa och umgås med kollegor, säger han.

DI: Fastighetsjättarna ser ingen kontorsdöd