Färre covidpatienter på iva: ”Första gången på länge”

STOCKHOLM 2020-04-24Svenska Dagbladet har följt livet på IVA på Södertälje sjukhus under coronakrisen 2020.Sjukvårdspersonal tar hand om en patient. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT / Kod: 30312** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) ** Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Antalet coronapatienter inom intensivvården har rasat med 24 procent på en vecka. Men trycket på sjukvården är fortsatt mycket högt, skriver SvD.

Enligt statistik från Svenska intensivvårdsregistret vårdades på måndagsförmiddagen totalt 294 patienter med bekräftad covid-19 på landets intensiv­vårds­avdelningar. Det kan jämföras med 386 coronapatienter förra vecka.

Vidare har det totala antalet coronapatienter på sjukhusen minskat på sistone.

– Vi ser nu för första gången på länge en ganska snabb minskning av patienter både på iva och på sjukhusen, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, till SvD.

Däremot är det fortsatt mycket ansträngt inom vården.

– Det är ett fortsatt högt tryck, och efter de här 14–15 månaderna med pandemi har vi en personalgrupp som har jobbat väldigt hårt. Det finns också uppdämda vårdbehov som behöver hanteras, säger Johanna Sandwall.

Trots minskade smittotal i Sverige sedan april är de fortfarande högre än i nästan alla andra länder i världen, visar sajten Our world in data, som drivs av forskare vid Oxford-universitetet.