Britter varslar om motåtgärder i fiskebråk

Brittiska fiskebåten Cornelis-Gert Jan hålls kvar i franska Le Havre efter en fransk inspektion i onsdags. Bild: Michel Euler/AP/TT

Brexit (TT:s korrespondent)

Storbritannien är redo för motåtgärder i fiskebråket med Frankrike. Kanske kan medling på högsta nivå hjälpa under helgens G20-möte i Rom.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska i alla fall träffa Frankrikes president Emmanuel Macron för ett enskilt möte i Italien.

– Han (Johnson) kommer att ta upp en rad frågor, lovar en brittisk regeringstalesman enligt nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt uppger franska fiskekällor för nyhetsbyrån att EU-kommissionen trycker på för förhandlingar med London om fisket under helgen, för att försöka lösa situationen.

Utåt är EU-kommissionen ytterst tystlåten.

– Vi granskar situationen noga och har inga ytterligare kommentarer just nu, säger en talesman vid fredagens dagliga pressbriefing i Bryssel.

Tvisten gäller licenser för fiske i brittiskt vatten efter brexit. Frankrike anser sig ha fått för få licenser och har hotat brittiska fiskare med hårdare kontroller och stopp för att lossa fisk i franska hamnar redan från nästa vecka.

Storbritannien är redo att ge igen.

– Det står öppet för oss att öka kontrollen av franska båtar och borda fler av deras, om det är vad de gör mot våra, säger miljöminister George Eustice till BBC.

Wiktor Nummelin/TT