NYA GLOBALA SKATTERNA

Bolagsskatt het fråga på G20-möte

USA:s finansminister Janet Yellen kan behöva övertyga sina G20-kollegor att hon kan få stöd för en global minimiskatt på bolag i USA:s kongress. Arkivbild Bild: Shawn Thew AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

Ett förslag till ett nytt globalt regelverk för hur stora multinationella bolag ska beskattas blir en av huvudfrågorna när G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer träffas på ett fysiskt möte för första gången sedan pandemin bröt ut.

Mötesplatsen är Venedig, Italien, och G20-länderna väntas ge sitt stöd till förslaget om nya regler för var och hur bolag ska beskattas, som så sent som för en vecka sedan fick klartecken av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s medlemsländer.

Förslaget fick stöd på ett G7-möte tidigare i år och skulle innebära en 15-procentig miniminivå på bolagsskatten. Enligt OECD:s ekonomer kan det öka skatteintäkterna globalt med cirka 150 miljarder dollar.

Enligt diplomatkällor kommer diskussioner om hur skattereformen ska genomföras inledas på mötet i Venedig, med sikte på en slutlig uppgörelse på ett toppmöte i Rom i oktober.

Därefter väntas de nya skattereglerna ta omkring två år att få på plats.

Joakim Goksör/TT