KRIGET I UKRAINA

Bohdan från Ukraina har erbjudits jobb – fastnat i Migrationsverkets kö

Bohdan Hrabovetskyi med döttrarna Sofiia och Alina. Bild: Claudio Bresciani / TT

Byggnadsarbetaren Bohdan Hrabovetskyi lyckades fly med sin familj från Ukraina och har redan erbjudits jobb och egen bostad. Men svarar inte Migrationsverket snart kan allt gå om intet. ”Jag har fru och barn som jag måste försörja. Jag vill inte bara sitta och vänta”, säger han.

I flera dagar kom Bohdan Hrabovetskyi och hans familj till Migrationsverket redan klockan fem på morgonen. Där väntade de på att få lämna in sina papper. Trots att de, genom EU:s Massflyktsdirektiv, har rätt till skola och arbete kan de inte använda den rätten förrän myndigheten har gett dem klartecken. Och precis som för många andra familjer verkar nu väntan bli lång. Men vi tar det från början:

På två veckor har Facebook-gruppen Vänner till Ukraina i Norrort hjälpt 165 personer att fly från Ukraina till det nätverk som Catarina Göthe har byggt upp med utgångspunkt i Enebyberg utanför Stockholm där hon bor.

– Idag kommer person nummer 165 hit. Det är en mamma med fyra små barn som har lyckats ta sig hit. Vi började placera familjer i Enebyberg och har nu även börjat placera i Stocksund och Sollentuna, berättar Catarina Göthe och fortsätter:

– Jag drev tidigare ett it-bolag med kontor i Ukraina så jag har en del kontakter där.

När kriget bröt ut i Ukraina tog hon kontakt med sina bekanta.

– Jag hörde av mig till mina tidigare kollegor och sa att de kan komma till mig. Då kom två tjejer hit. En av dem hade med sig sitt barn och den andra hade med sig sina yngre tonårssystrar. Då behövde jag ordna någonstans för dem att bo.

Catarina Göthe skrev ett inlägg i Enebybergs lokala Facebook-grupp och fick genast svar.

– På några minuter hade jag flera erbjudanden från familjer som kunde låna ut nedervåningar, lägenheter och gästrum. Då började det växa.

Alla i området som ville hjälpa till bjöds in till en Facebook-grupp som nu har 2 000 medlemmar.

– Det är ett fantastiskt nätverk som hjälper till med allt möjligt. Idag har vi en familj från Ukraina som kom hit med sin dräktiga hund som just nu föder valpar. I Facebook-gruppen har vi nu lyckats skaka fram både en veterinär och en tolk som är på väg hit för att hjälpa till.

Nätverket hjälper till med bostäder, mat och allt som kan tänkas behövas till de som flytt från kriget. Det har även startats en ny grupp för de som har familjer boende hos sig som där kan fråga varandra om stöd och råd.

"I Ukraina var jag byggnadsarbetare. Jag fortsätter gärna jobba med det här i Sverige”, säger Bohdan Hrabovetskyi. Bild: Claudio Bresciani / TT

I nätverket finns också flera företag som vill erbjuda jobb.

– Vi har en tråd i Facebook-gruppen där företag kan erbjuda jobb. Alla som kommer till oss får fylla i ett formulär om vad de har jobbat med tidigare och så matchar vi med företag. Vi vill inte vara en arbetsförmedling, men vi hjälper dem vi har här i vår community.

Rätt till arbete och skola

Eftersom EU har aktiverat massflyktsdirektivet ska de som flyr till Sverige från Ukraina få tidsbegränsade uppehålls- och arbetstillstånd vilket bland annat ger dem rätt att arbeta och barnen rätt att gå i skolan. Men först måste varje person registreras hos Migrationsverket som sedan beviljar uppehållstillståndet. Processen hos Migrationsverket har dock visat sig dra ut på tiden.

Catarina Göthe har följt med flera familjer till Migrationsverket i Märsta under de senaste två veckorna.

– Man kommer dit fem på morgonen för att köa. Klockan nio kommer en person ut med tjugo nummerlappar som delas ut till tjugo familjer. Alla som inte fått en nummerlapp får åka hem och försöka igen en annan dag.

Migrationsverket har kritiserats för de långa köerna.

– De hanterar situationen fasansfullt dåligt. De delar ut kölappar till de som har brottat sig längst fram och familjer som har stått och köat sedan klockan fem på morgonen får åka hem. Det är ingen ordning och de som jobbar där verkar inte förstå att det handlar om desperata människor på flykt.

Lång väntan på svar

Catarina Göthe berättar att de som har registrerat sig hos Migrationsverket får höra att det sedan ska ta 2-3 dagar innan de får svar om sitt uppehållstillstånd.

– Den första personen som jag hjälpte hit lyckades lämna in sina papper nionde mars. Hon har fortfarande inte fått svar. Vi springer till brevlådan varje dag för att vi vet att så fort hon har fått svar kan vi räkna med att de andra också kommer börja få återkoppling.

Att Migrationsverket först säger att det ska ta 2-3 dagar att få återkoppling gör att många blir oroliga när det sedan går längre tid utan svar.

– Jag förstår inte varför Migrationsverket säger att det ska ta några dagar bara. Det skapar en enorm oro när det inte kommer något svar. Det är personer som är i en desperat situation som vill lösa sitt uppehälle. De blir väldigt oroliga över att jobben som nu erbjuds ska försvinna under tiden de väntar på svar från Migrationsverket, säger Catarina Göthe.

Bohdan Hrabovetskyi är en av dem som har kommit till Enebyberg från Ukraina tillsammans med sin fru och deras två döttrar. Bohdan Hrabovetskyi kallades inte in i kriget eftersom han har genomgått en njurtransplantation då han fick en av sin frus njurar. I stället blev han tvungen att fly med sin familj.

I Ukraina arbetade Bohdan Hrabovetskyi som byggnadsarbetare och har redan fått jobberbjudande i Sverige.

– Bogdans familj har stått och väntat utanför Migrationsverket från klockan fem på morgonen i flera dagar. Nu har de fått lämna in sina papper, men vet inte när de får svar. Han vill börja jobba, och har enligt massflyktsdirektivet rätt att göra det. Men nu tvingas han att sitta och vänta, konstaterar Catarina Göthe.

Bogdan Hrabovetskyi har även fått ett erbjudande om en egen lägenhet dit han skulle kunna flytta med sin familj. Men utan möjlighet till att arbeta är det svårt att få det att gå ihop.

– Jag har fru och barn som jag måste försörja. Jag vill inte bara sitta och vänta, säger han och suckar.

Bohdan Hrabovetskyi med sin fru Myroslava och barnen Sofiia och Alina. Bild: Claudio Bresciani / TT

– I Ukraina var jag byggnadsarbetare. Jag fortsätter gärna jobba med det här i Sverige. Men jag kan egentligen tänka mig att jobba med vad som helst, chaufför till exempel, fortsätter han.

När Bohdan Hrabovetskyi och hans familj var hos Migrationsverket fick de beskedet att det skulle ta tre dagar att få uppehållstillstånd.

– Det kom ingenting efter tre dagar. Jag vet flera som har väntat i tre veckor nu utan att få något svar.

Louise Hallmén är engagerad i nätverket som tar emot flyktingar från Ukraina. Hon konstaterar att det nu kommer mycket kompetens till Sverige som behöver tas tillvara.

– Det är personer med vitt skilda kompetenser som har kommit till oss. Jag har träffat allt från psykologer till it-tekniker, frisörer och hantverkare. Många pratar väldigt bra engelska, och de som inte pratar engelska kan ofta flera andra språk. Och det går ganska bra att kommunicera med dem också med hjälp av Google Translate, säger hon.

"Jag upplever att den typiska ukrainaren är väldigt stolt och vill egentligen inte ta emot bidrag eller hjälp. De vill kunna klara sig själva”, säger Louise Hallmén. Bild: Claudio Bresciani / TT

Det är inte bara Bohdan Hrabovetskyi som redan har fått erbjudande om jobb.

– Flera företag har visat intresse för att anställa de som har kommit hit. En lokal frisörsalong här i Enebyberg har sagt att de vill anställa till exempel. Nu är det bara Migrationsverket vi väntar på.

De som har flytt till Sverige befinner sig nu i en väldigt utsatt situation.

– En välbetald person i Ukraina tjänar ungefär 5 000 kronor i månaden. Dessutom har deras valuta tappat mycket i värde sedan kriget bröt ut. Eftersom de inte fått sina uppehållstillstånd ännu är de inte berättigade till dagsersättning. De som har kommit hit är helt enkelt i en väldigt utsatt situation. Jag upplever att den typiska ukrainaren är väldigt stolt och vill egentligen inte ta emot bidrag eller hjälp. De vill kunna klara sig själva, säger Louise Hallmén.

Förhoppningen är att alla som nu bor hemma hos en familj på sikt ska få tag på egna boende, berättar hon.

– Att de bor här hos oss är ett alternativ till att bo i en gymnastiksal tillsammans med femtio andra. På sikt hoppas vi på att de ska få egna boenden, men det kräver att de kan arbeta. Vi försörjer de familjer som kommit till oss. Vi hjälper dem med mat, kläder och allt som behövs. Men det är en nödlösning som inte kan pågå för alltid. Nu hoppas vi att myndigheterna snart kommer in och hjälper till.

Migrationsverket svarar

Migrationsverket svarar i ett mejl att de nu rekryterar personal och lanserar en elektronisk ansökningstjänst för att effektivisera arbetet.

”Det är långa köer till ansökningsenheterna därför att den här inströmningen av ukrainska medborgare till Sverige skett under loppet av två veckor och den har eskalerat snabbt. Det vi ser är en av de största flyktingsituationerna i Europa sedan andra världskriget. Migrationsverket jobbar aktivt och intensivt med att se till att vår kapacitet maximeras. Vi rekryterar nu mer personal och vi arbetar både kvällar och helger”, svarar presskommunikatören Annica Dahlqvist i ett mejl.