EU vill frigöra miljoner i Afghanistanbistånd

Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) anser att det är viktigt att få i gång biståndsstödet till Afghanistan. Arkivbild. Bild: Nils-Petter Nilsson / TT

EU har fryst totalt 180 miljoner euro i biståndspengar till Afghanistan.

Nu vill man frigöra delar av pengarna för att att kunna påbörja ett mer långsiktigt utvecklingsarbete i landet.

– Det krävs så snart som möjligt, säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP).

Flera EU-länder valde att stoppa bistånden till Afghanistan efter att talibanerna tagit makten i landet. Exempelvis slutade Sverige med biståndet till den afghanska staten som gjorts i samarbete med Världsbanken.

Att påbörja ett sådant bistånd på nytt finns det inga förutsättningar för. I stället får man fördela pengarna via organisationer som finns kvar i Afghanistan, som FN eller civilsamhällesorganisationer likt Svenska Afghanistankommittén.

– När vi har möjlighet att ge stöd via de organisationerna så måste vi ta den nu, annars kommer de vinster vi gjort senaste decennierna, när det exempelvis gäller rätten till utbildning och hälsa för flickor och kvinnor, att gå förlorade, säger Per Olsson Fridh.

Miljontals euro

Under ett möte med unionens biståndsministrar på måndagskvällen lade EU-kommissionen fram ett förslag om att tina upp delar av de biståndspengarna som frysts. Dessutom framhärdade kommissionen vikten av att inte bara bistå med humanitära insatser, utan att pengarna även ska gå till ett mer långsiktigt utvecklingsarbete.

Sammanlagt handlar det om cirka 180 miljoner euro, motsvarande drygt 1,8 miljarder kronor, från EU:s biståndsbudget.

Biståndet ska bland annat riktas mot sektorer som hälsa, utbildning samt motståndskraft mot torka och svält.

"Otroligt svår"

Om man inte agerar fort finns risken att landet står inför en total kollaps som i förlängningen leder till att flyktingströmmarna till grannländerna tilltar, anser Per Olsson Fridh.

– Om vi inte får i gång den lokala ekonomi något, och möjliggör för människor att försörja sig på lön för att man går till jobbet som exempelvis lärare eller barnmorska. Då är framtiden otroligt svår, säger han.

TT: Finns det inte en risk att de här pengarna landar hos talibanerna ändå?

– Man kan aldrig i så här svåra situationer totalt garantera att ingenting blir fel, så är det inte någonstans. Det finns bra system för att följa pengarna och det måste vi använda oss av. Risken med att vi inte försöker är betydligt större än att vi gör det här försöket, säger Per Olsson Fridh.

En talibansk delegation ska träffa representanter för EU i Doha på tisdagen, säger talibanrörelsens utrikespolitiske ansvarige Amir Khan Muttaqi enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi vill ha positiva relationer med hela världen. Vi tror att balanserade internationella relationer kan rädda Afghanistan från instabilitet, säger han.

Ola Palmström/TT