FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Flygbranschen hotas av höjda biljettpriser

Bild: Fredrik Sandberg / TT

Trots semesterrusch efter pandemin kan en hög nota från avgiftssystemen bli ett dråpslag både för passagerare och flygbolag, skriver Di.

Stora underskott i avgiftssystemen som uppkommit i och med pandemin kan höja priserna på flygbiljetterna och bromsa branschens återhämtning. Dessa avgifter betalar bolagen för olika flygtrafiktjänster och eftersom regeringen valde att hålla igång flyget och flygplatserna under pandemin har underskottet växt.

Enligt en rapport sammanställd av Transportstyrelsen ligger skulden för 2020 på 2,3 miljarder kronor, och skulden växer för 2021. Enligt Fredrik Kämpfe på Transportföretagen bör staten gå in med pengar för att stoppa höjningen av biljettpriserna, till följd av skulden.

”Regeringen måste hålla de ökade kostnaderna i huvudet om man eventuellt planerar nya skatter eller avgifter för flyget, som driver upp kostnaderna”, säger han till Di.

Di: Transportstyrelsen har begärt av regeringen att delar av underskottet ska täckas av staten, men något beslut har inte tagits.