DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Juristen svarar: Här är vaccinreglerna som gäller på arbetsplatsen

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsgivarna kommer inte kunna beordra sina anställda att vaccinera sig. Men det kan komma krav på det vid rekrytering i privat sektor, säger Akavias chefsjurist Karin Lundin.

I höst återgår många anställda till sina kontor. I skuggan av pandemin och vaccineringarna har det dock uppstått nya angelägna frågor om anställdas och chefers rättigheter på arbetsplatsen. Fackförbundet Akavia chefsjurist Karin Lundin reder ut vad som gäller.

Utgångspunkten är att arbetsgivaren inte kan kräva vaccinering och därmed inte heller vidta arbetsrättsliga åtgärder mot den som vägrar.

Arbetsgivaren har visserligen ett ansvar för att vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagare utsätts för ohälsa eller olycksfall.

Men beroende på verksamhet det är fråga om kan risken för smitta hanteras på olika sätt, till exempel genom att erbjuda arbete hemifrån, digitala möten, fysisk distans på kontoret, god ventilation och noggrann rengöring.

För privat sektor finns det däremot större lagligt utrymme att ställa krav på vaccination vid rekryteringen. Privata arbetsgivare har nämligen fri anställningsrätt och väljer vilka krav som ska gälla för anställning.

Utgångspunkten är att privata arbetsgivare har en fri anställningsrätt och väljer vilka krav som ska gälla för anställning. Men för att undvika diskriminering måste kravet står i proportion till det syfte som arbetsgivaren vill uppnå, menar Karin Lundin.

Offentliga arbetsgivare har inte motsvarande frihet eftersom det skulle kunna betraktas som ett påtvingat kroppsligt ingrepp i strid med grundlagen.

Akavia: Tillbaka till kontoret - här är vaccinreglerna som gäller