STORMAKTEN KINA

Ledare: ”Ekonomisk isolering av Kina en omöjlighet”

Bild: Ng Han Guan

Evergrandes aktieslakt på Hongkongbörsen visar hur sårbar Sverige är för händelser i Kina – och det visar hur en isolering av landet är en omöjlighet, skriver DI:s ledarskribent Lotta Engzell-Larsson.

Aktien till Kinas största fastighetsbolag, Evergrande, har rasat med 85 procent i år på Hongkongbörsen. Det har fått effekter på svenska småsparares fickor eftersom svenska fonder, i bland andra Robur, SPP och Länsförsäkringar, har placerat i bolaget. Det får också följder på byggsektorn hemmavid och i Europa.

Evergrandes öde illustrerar hur integrerade de europeiska och amerikanska ekonomierna är med den kinesiska. Det är också ett kvitto på att det inte går att koppla loss Kina från resten av världens ekonomi.

Sverige bör såklart värna våra intressen, både inom ekonomi och säkerhet. Men Sverige, Europa och USA måste vara smartare med hur vi förhåller oss till Kina och hur vi kan dra nytta av varandras framsteg, menar Lotta Engzell-Larsson.

"Vi måste ta utbildningsfrågorna på alla nivåer på mycket större allvar. Framför allt Europa måste värna den privata kapitalbildningen så att här finns tillräckligt med privat riskvilligt kapital för att behålla framtidsföretagen. I den ekonomiska strategin ingår även att ha ett starkt cyberförsvar", skriver hon.

DI Debatt: Ekonomisk isolering av Kina en omöjlighet