Razzia mot tyska finansdepartementet

Tyska finansdepartementet i Berlin. Arkivbild. Bild: Michael Kappeler/AP/TT

Tyskland (TT-Reuters)

Tyska åklagare har genomfört en räd mot landets finans- och justitiedepartement inom ramen för en förundersökning, efter larm från banker om att misstänkt pengatvätt inte har utretts ordentligt.

Chefen för departementet, kanslerkandidaten Olaf Scholz, får nu kritik.

Föremålet för åklagarnas intressen är den så kallade Centralenheten för övervakandet av finansiella transaktioner (FIU), över vilken finansdepartementet utövar tillsyn. Mer konkret gäller räden suspekta pengaöverföringar om sammanlagt flera miljoner euro, som skulle kunna kopplas till vapen- och narkotikahandel samt terrorfinansiering, enligt åklagarmyndigheten. FIU ska ha tagit emot bankernas tips, men inte skickat det vidare till polis eller åklagare.

Såväl FIU som finansinspektionen Bafin har tidigare fått kritik för att inte ha agerat på varningssignaler i samband med bedrägerihärvan kring betaltjänstbolaget Wirecard.

Syftet med razzian var att utreda om ett brott kan ha begåtts, och vem som i så fall är ansvarig.

Skyller på Scholz

Chef för finansdepartementet är den socialdemokratiske kanslerkandidaten Olaf Scholz, som leder opinionsmätningarna inför valet om drygt två veckor. Han får nu kritik från andra partier.

– Kaoset hos FIU har funnits sedan finansdepartementet tog över ansvaret, säger Lisa Paus och Irene Mihalic från De gröna i ett gemensamt uttalande.

Eckhardt Rehberg från CDU säger till nättidningen T-online att Scholz och hans partikamrat justitieminister Christine Lambrecht kan hållas politiskt ansvariga för händelserna.

Stöder utredningen

Scholz själv anser att om åklagarna hade frågor kunde de ha framfört dem skriftligen, rapporterar Die Welt. Finansdepartementet meddelar i ett uttalande att man till fullo stöder utredningen.

Åklagare startade utredningen efter att det avslöjats att en rapport från en bank om en misstänkt transaktion på över en miljon euro till Afrika 2018, inte följts upp.