CORONARESTRIKTIONERNA

Det ger bästa skyddet mot covid-19

En naturlig infektion ger ett bra skydd mot covid-19, men en infektion plus vaccin ger ett ännu bättre skydd, visar forskning. Bild: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset (TT)

Det finns goda skäl för den som redan haft covid att vaccinera sig ändå. Det anser vaccinforskaren Marcus Buggert, som själv drabbades av sjukdomen tidigare i år.

Att tidigare ha varit smittad med coronaviruset ger ett bättre skydd mot deltavarianten än två doser av Pfizers vaccin, visar en israelisk studie.

– Det här är ett skolexempel på hur naturlig immunitet faktiskt är bättre än vaccinering. Vad jag vet är det första gången som det verkligen har bevisats i covid-19-sammanhang, sade Charlotte Thålin vid Karolinska institutet nyligen till Science Magazine, med anledning av studien.

Trots det gör du dig själv en otjänst om du låter bli att vaccinera dig, bara för att du har haft sjukdomen. Det menar i alla fall Marcus Buggert, verksam på Karolinska institutet och specialist på hur kroppen reagerar på vaccin.

– Det finns ganska entydiga data som visar att man får ett mycket bättre skydd om man haft sjukdomen och sedan vaccinerar sig, jämfört med om man bara haft sjukdomen. Framför allt mot den nya deltavarianten, säger han till TT.

Drabbades själv

Dessutom, säger han, är det många som tror att de haft covid-19, när de i själva verket inte haft sjukdomen, plus att antikroppsnivåerna går ner med tiden, varför det inte är säkert att en naturlig infektion ger ett fullgott skydd efter ett antal månader.

– Du kanske fick covid i mars 2020. Det är 1,5 år sedan, vilket är en ganska lång tid, och hur vet man att man fortfarande är immun? Det vet man inte och det är dumt att chansa, säger Marcus Buggert.

I början av maj i år drabbades han själv av covid-19 och blev, som han själv säger, "ganska sjuk", med påverkad andning som följd. En tid senare kontrollerade han sina egna antikroppsnivåer.

– De var ganska låga, så låga att jag antagligen skulle kunna få sjukdomen igen, kanske i slutet av hösten eller i vinter. I slutet av juni fick jag min första vaccindos, och jag ska snart få min andra, säger han.

Brett och djupt

TT: Varför vaccinerar du dig?

– En naturlig infektion ger ett skydd, men en infektion plus vaccin ger ett ännu bättre skydd. Eftersom man inte vet hur länge skyddet varar, är det dumt att chansa.

Den israeliska studien bekräftar också det faktum att infektion + vaccin, ger ett bättre skydd än att bara haft infektionen. Forskarna jämförde nämligen en grupp på 14 000 personer som haft bekräftad covid-19 och inte vaccinerat sig, med en lika stor grupp som smittats och som fått en dos Pfizer. Bland de icke-vaccinerade var risken att smittas en gång till dubbelt så stor.

– Det har man sett i andra studier också, att då får man ett riktigt bra skydd med höga antikroppsnivåer. Dels får man det lite smalare, men djupare, skydd som en vaccination erbjuder, dels det lite bredare skydd som en naturlig infektion ger, säger Marcus Buggert.

Johan Nilsson/TT

Fakta

Kroppens immunförsvar består av många olika delar som samverkar med varandra.

En viktig del är antikropparna, det vill säga de Y-formade proteiner som produceras av en viss typ av vita blodkroppar, B-lymfocyter eller B-celler. Dessa antikroppar patrullerar kroppen och "känner igen" främmande ämnen.

Därutöver kan låga nivåer av antikroppar även produceras av plasmaceller i benmärgen. Till skillnad från de andra kan dessa plasmaceller bli mycket gamla.

De så kallade T-cellerna är en annan viktig del av immunförsvaret. Av dessa finns bland annat T-hjälparceller, som hjälper till att bilda antikroppar, och T-mördarceller, som känner igen infekterade celler och dödar dem.