SVERIGES ENTREPRENÖRER

Så blev Sverige Europas Silicon Valley

Bild: Mostphotos

Vad är det som gör Sverige till ett av de mest startup-täta länderna i världen? Den svenska välfärden är ett av svaren, förklarar flera svenska stjärnentreprenörer.

Det säger Sebastian Siemiatkowski, grundare av betaltjänstföretaget Klarna, som med sin bolagsvärdering på drygt 377 miljarder kronor väntas börsnoteras i USA nästa år, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Tack vare de statliga satsningarna på att förse varje svenskt hushåll med en hemmadator och snabbt bredband kring millennieskiftet, kunde Sebastian Siemiatkowski tidigt lära sig grunderna i att programmera. Det banade småningom väg för succéföretagets uppkomst.

Den nationella satsningen på en snabb internetuppkoppling var också en bidragande orsak till att Spotify fick ett försprång gentemot Apples iTunes att erbjuda streamad musik.

Vidar förklarar flera entreprenörer som Reuters pratat med att Sveriges skyddsnät på arbetsmarknaden bidrar till att ge svenskar modet att ta risker och misslyckas.

Peter Carlsson, vd för batterifabriken Northvolt ser också att framgång föder framgång.

– I själva verket skapar du en spridningseffekt när du ser andras framgångar. Det är förmodligen det viktigaste faktorn för att skapa lokala ekosystem, säger han till nyhetsbyrån.

Reuters: Så blev Sverige Europas Silicon Valley (engelska)