Dominion stämmer medier i USA för förtal

Företaget Dominion som tillverkar röstningsmaskiner fortsätter att stämma personer och företag som spridit anklagelser om att dess utrustning användes för röstfusk i USA-valet. Arkivbild Bild: Ben Gray/AP/TT

USA (TT-Reuters)

Företaget Dominion fortsätter att lämna in stämningar efter fuskanklagelser i det amerikanska valet. Bolaget, som tillverkar rösträkningsmaskiner, stämmer två konservativa mediebolag, One America News Network (OANN) och Newsmax.

Dominion Voting Systems anklagar dem för förtal genom spridande av påståenden om att Dominion hjälpt till att rigga valet till nackdel för dåvarande presidenten Donald Trump.

En annan stämning riktas mot affärsmannen Patrick Byrne, tidigare chef för näthandelsbolaget Overstock. I var och en av tisdagens tre stämningsansökningar kräver Dominion skadestånd på över 1,6 miljarder dollar.

Newsmax säger i en kommentar att nyhetskanalen bara citerade anklagelser som framfördes av välkända offentliga personer, som Trump och kongressledamöter. "Dominions agerande i dag är ett tydligt försök att krossa sådan rapportering och underminera de fria medierna", heter det i uttalandet.

Efter valet plockade Trumps allierade, bland dem advokaterna Rudy Giuliani och Sidney Powell, upp en konspirationsteori på nätet om att Dominions röstningsmaskiner använts för att hacka valet. Påståendet spreds sedan vidare av konservativa medier.

Giuliani and Powell har också stämts av Dominion på miljardbelopp, liksom nyhetsbolaget Fox News.