KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Analys: Allt fler hållbarhetsansvariga på mindre företag

Bild: Amir Nabizadeh/TT

Företagens hållbarhetsengagemang har bestått under pandemin, skriver Magnus Nikkarinen, näringspolitisk expert på Svensk Handel, i en analys i Aktuell hållbarhet.

Över hälften av de svenska handelsföretagen har numera en hållbarhetsexpert. Bland små och medelstora företag ökar rekryteringen av hållbarhetsexperter som mest. I en nylig enkät utförd av Svensk Handel uppgav var tredje modehandlare att pandemin påverkat hållbarhetsarbetet medan dagligvaruhandeln sa tvärtom.

Det ökade fokuset på hållbarhetsfrågor har inneburit att företagen under de senaste åren avsett mer resurser och valt att tydliggöra ansvaret inom organisationerna. Inte bara för att bidra till omställningen utan även för att stärka varumärket, öka kundnöjdheten och förbättra konkurrenskraften, menar Magnus Nikkarinen.

”Allt fler företag uttrycker dock oro över hur lagstiftningskrav riskerar att hämma arbetet. Införandet av plastbärkasseskatt, höjd kemikalieskatt på elektronik och en föreslagen kemikalieskatt på kläder och skor bidrar till att öka den administrativa bördan utan att ge någon tydlig miljöeffekt. Det blir speciellt utmanande och frustrerande för mindre företag”, skriver Magnus Nikkarinen.

AH: Andelen små företag, 1–9 anställda, som bedriver ett hållbarhetsarbete har ökat från 56 procent till 69 procent under de senaste fem åren och andelen har bibehållits under pandemin.