USA:S EKONOMI

Infrastrukturpaket ett steg närmare beslut

Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, anländer till lördagens omröstning om ett gigantiskt infrastrukturpaket. Bild: J Scott Applewhite/AP/TT

USA (TT-Reuters)

Senaten i USA-kongressen har tagit ett steg närmare beslut om en infrastruktursatsning på hisnande 1 000 miljarder dollar. Kammaren har röstat ja till att begränsa den fortsatta debatten vilket banar väg för en slutlig omröstning.

Beslutet togs med röstsiffrorna 67–27, en signal om att det finns ett brett stöd även bland Republikanerna. Men ännu är det oklart när det kan gå till slutvotering. Fortfarande pågår diskussioner om olika tilläggsförslag. Men senatens ledande demokrat Chuck Schumer har aviserat att han vill se ett snabbt beslut.

– Vi kan ta den lätta vägen eller den svåra vägen. Oavsett vilket kommer senaten att hållas samlad tills vi har avslutat vårt arbete. Det hänger på mina republikanska kollegor hur lång tid det tar, sade Schumer i kammaren före lördagens proceduromröstning.

Framgång för Biden

Schumer har hotat att inte släppa iväg senatorerna på sommarledighet förrän paketet är i hamn. Förslaget väntas gå igenom i senaten eftersom det har stöd från Demokraterna och tillräckligt många republikaner för att få majoritet. Ett antagande vore en stor framgång för president Joe Biden och de senatorer som i månader förhandlat fram en partiöverskridande uppgörelse.

Paketet kan skapa välbetalda jobb genom att renovera USA:s vägar, broar, vattenledningar och elnät, påpekade Biden på Twitter inför omröstningen.

"Vi har inte råd att låta bli", tillade presidenten.

Trump: "En skam"

Den ledande republikanen i senaten, Mitch McConnell, har signalerat stöd för paketet som innebär en rejäl satsning på USA:s eftersatta vägar, broar och hamnar och på bredbandsutbyggnaden.

– Investeringarna som ingår i förslaget är inte bara nödvändiga, i många fall är de försenade. Vårt land har verkliga behov på det här området, sade McConnell.

Om senaten som väntat godkänner paketet kommer det att gå vidare till representanthuset. Det är ingen självklarhet att det går igenom där även om Demokraterna har en liten majoritet. Flera demokrater har vädrat synpunkter på förslaget.

Bidens företrädare på presidentposten, Donald Trump, kallar förslaget för "en skam". I ett uttalande på lördagen tillägger han att det skulle vara mycket svårt för honom "att stödja någon som är dum nog att rösta för uppgörelsen".

Budskapet är riktat mot republikanske kongressledamöter som hoppats på Trumps stöd inför valet 2022.