CORONARESTRIKTIONERNA

Skärpta restriktioner i franska turistparadis

Frankrikes president Emmanuel Macron under ett munskyddsbeklätt besök i Ajaccio på Korsika i september 2020. Bild: Ludovic Marin/AP/TT

Frankrike (TT-AFP)

Korsikas myndigheter kämpar för att tackla Frankrikes fjärde våg av coronaviruset.

Även de franska semesterparadisen Guadeloupe, Martinique och Réunion inför strikta restriktioner efter stegrad smittspridning.

På Medelhavsön Korsika har antalet intensivvårdsplatser för covid-19-patienter fått utökas sedan sjukhusbeläggningen i staden Bastia passerat 79 procent. Skulden läggs på den kraftiga ökningen av semesterfirare på ön under slutet av juli.

Samtidigt har munskydd åter blivit obligatoriskt i flera av Frankrikes populära kuststäder i förhoppningen att stävja den ökade smittspridningen. Bland annat i Finistère och Morbihan i regionen Bretagne är det sedan i måndags återigen obligatoriskt att bära munskydd även utomhus.

I veckan infördes också skärpta restriktioner på den franska karibiska ön Guadeloupe, ett av landets utomeuropeiska områden, som har full status som franska regioner. Därmed blev ön den tredje av Frankrikes så kallade ROM (régions d'outre-mer, "regioner på andra sidan haven") att återgå till en partiell nedstängning. Orsaken uppges vara en "katastrofal" ökning av covid-19-fall på ön.

Även karibiska Martinique och Réunion i Indiska oceanen gick in i en ny nedstängning i helgen.

Premiärminister Jean Castex har utlovat fler intensivvårdsbäddar till landets utomeuropeiska områden.