Tusentals svenskar i brandhärjade Sydeuropa

Ett flygfoto från Italiens brandmyndighet visar hur pinjeskogen brinner i Pescara på söndagen. Bild: AP/TT

Europa (TT)

De svåra bränderna rasar vidare i värmeböljans Sydeuropa. 3 000 svenskar befinner sig på grekiska Rhodos uppger UD, som "följer utvecklingen noga".

På söndagen bröt en brand ut på grekiska Rhodos och slog ut stora delar av öns elnät, rapporterar nyhetsbyrån AFP. På måndagen är branden fortfarande inte under kontroll, men elnätet uppges fungera igen och situationen ser bättre ut.

– Man ser flammorna upp mot himlen och är lite orolig över vad som ska hända, säger David Löwgren, som är på semester i Faliraki på Rhodos, till Aftonbladet.

Tusentals svenskar tros befinna sig på den populära turistön.

"Enligt våra uppgifter uppskattas omkring 3 000 svenskar befinna sig på Rhodos just nu. Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade svenskar", skriver UD i ett mejl till TT.

Ihärdig värmebölja

I Patras, runt 20 mil väster om Aten, arbetar 300 brandmän, två släckningsflygplan och fem helikoptrar med att släcka en större skogsbrand som hittills har förstört omkring 20 hus och över 3 000 hektar pinjeskog och olivlundar. Närliggande byar har evakuerats och flera människor vårdas på sjukhus för brännskador och andningsproblem.

Värmeböljan som plågar Grekland ser inte ut att släppa greppet. Temperaturen på halvön Peloponnesos, där Patras är beläget, väntas klättra till 45 grader de kommande dagarna. Regeringen har öppnat luftkonditionerade anläggningar för hemlösa och premiärminister Kyriakos Mitsotakis ber medborgarna att begränsa sin elkonsumtion.

– Det här är den värsta värmeböljan sedan 1987, säger han.

Evakueringar i Italien

I den italienska turistorten Pescara vid Adriatiska havet har minst fem personer skadats när lågorna slukat ett naturreservat med stora pinjeskogar nära en populär badstrand.

Bland de skadade finns en femårig flicka vars skador dock inte bedöms vara livshotande, rapporterar The Guardian. Runt 800 personer har tvingats evakuera från den populära semesterorten, däribland turister och boende på ett nunnekloster.

Mer än 800 bränder har blossat upp i Italien under helgen, framför allt i landets södra delar.

"De senaste 24 timmarna har brandmän genomfört över 800 ingripanden; 250 på Sicilien, 130 i Apulien och Kalabrien, 90 i Lazio och 70 i Kampanien", skriver den nationella brandmyndigheten Vigili del Fuoco på Twitter.

"Sveriges ambassad i Rom följer utvecklingen av de skogsbränder som har brutit ut på Sicilien", skriver UD och tillägger att det inte finns några uppgifter om skador bland de runt 500 svenskar som meddelat ambassaden att de befinner sig i Italien.

Turkiet får EU-hjälp

På Turkiets sydkust har flera turistorter evakuerats och åtta människor hittills bekräftats omkomna i samband med bränderna. Flera stora bränder nära semesterorterna Marmaris och Antalya är fortfarande inte under kontroll.

Runt 400 svenskar tros befinna sig i det drabbade området, enligt Aftonbladet.

På måndagen uppger EU att man kommer att hjälpa Turkiet med räddningsinsatsen och att unionen står solidarisk med Turkiet "under denna väldigt svåra tid".

En större skogsbrand rasar även i Finland. Sedan en vecka kämpar hundratals brandmän mot lågorna i Kalajoki i Norra Österbotten. Branden uppges vara den största i landet på 50 år och släckningsarbetet förväntas pågå i många dagar framöver.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig geografisk uppgift i bildtexten.

Turister väntar på att bli evakuerade i södra Turkiet på söndagen. Bild: Emre Tazegul/AP/TT