CORONARESTRIKTIONERNA

Nu reser fullvaccinerade lättare till England

Ett plan går in för landning på Londons flygplats Heathrow. Fullvaccinerade resenärer från större delen av Europa och från USA får det nu lättare att ta sig in i England och Skottland. Bild: Steve Parsons/AP/TT

Storbritannien (TT)

En för många hett efterlängtad stund är inne – under måndagen blir det lättare för fullvaccinerade resenärer i Europa och USA att åka till England igen.

Från och med måndagen får alla som är färdigvaccinerade resa in i England och Skottland från övriga Europa – Frankrike undantaget – och USA, utan att behöva sitta i karantän.

Den internationella kryssningstrafiken kommer också komma i gång igen, meddelar den brittiska regeringen på sin hemsida.

Resenärer måste fortfarande göra ett test före resan, och ett uppföljande PCR-test senast den andra dagen efter ankomst. De slipper dock de tio dagarna av självisolering som har gällt fram tills nu. Separata regler gäller för resenärer från Frankrike, för dessa gäller fortfarande tio dagars karantän.

De nya reglerna, som gäller personer som fått vaccin som är godkända i EU och USA, innebär också en stor lättnad för den brittiska turismnäringen när nu 16 månader av stränga reserestriktioner är till ända.

Beslutet gäller England och Skottland i ett första skede, men resten av Storbritannien väntas snart följa efter.

Helena Nordenberg/TT

Fakta

Mer än 37 miljoner britter - över 70 procent av alla vuxna - har fått två sprutor. Trots det har smittspridningen av den så kallade deltavarianten ökat snabbt under sommaren.

Under den gångna veckan rapporterades över 201 500 nya fall i Storbritannien.

Totalt har 5 828 316 människor smittats och 129 809 avlidit.

Källor: Johns Hopkins-universitetet, BBC