DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Marknaden väger Powells ord på guldvåg

Höja eller inte höja räntan? Den amerikanska centralbankens chef Jerome Powells besked väger tungt. Bild: Jose Luis Magana

Ekonomi (TT)

Ett enda förfluget ord från Fed-chefen Jerome Powell kan höja och sänka aktiebörser världen runt.

På onsdag lämnar han besked om den amerikanska räntan.

USA:s höga inflation har skrämt upp många ekonomer. En räntehöjning av den amerikanska centralbanken, Fed – eller ens en antydan om en möjlig, försiktig höjning på sikt -- skulle elda på den oron.

Men Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, räknar med lugnande besked – ingen räntehöjning, inga förflugna ord från Powell.

– Hittills har Jerome Powell varit väldigt skicklig i sitt sätt att kommunicera. Han har lyckats hålla marknaderna lugna, säger hon.

En räntehöjning skulle bromsa inflationen men också återhämtningen efter pandemin. Det skulle ta längre tid för alla USA:s arbetslösa att få jobb igen. Och dit USA går, följer Sverige ofta efter. Aktiebörserna bedöms också falla om och när räntorna stiger.

Tillfälligt

Ingen vill ha en räntehöjning just nu. Men ingen vill heller ha hög inflation. Och häromveckan kom besked om inflationen i USA: Hela 5,4 procent, högre än på många år. Normalt skulle Powell omedelbart höja räntan för att dämpa inflationen. Gör han det nu?

– Nej, det tror jag inte. Powell har sagt att Fed kan tolerera att inflationen går lite upp och ner tillfälligt nu under återhämtningen under pandemin.

Frågan är vad som menas med tillfälligt.

– Ja, inflationen kan inte få vara hög under någon längre tid, så klart. Men jag räknar med att så länge pandemirestriktioner hävs och återhämtningen pågår, så är det okej. Det borde betyda lugn och ro ett tag, säger Alexandra Stråberg.

Jerome Powell själv har påpekat att inflationen stigit delvis därför att begagnade bilar har blivit mycket dyrare den senaste tiden.

– Det där är bara en perfekt storm med hög efterfrågan och lågt utbud. Så länge vi inte tror att vi står inför en långvarig brist på begagnade bilar i USA, så lär inflationsökningen vara tillfällig, sa Powell.

Det håller Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, med om.

– Jag tror inte att Fed kommer att göra något förhastat i detta läge. Världsekonomin är lite som Bambi på hal is just nu – det halkas hit och dit när företag och hela branscher ska öppna upp igen, säger han.

Global brist

Vissa branscher, som transportsektorn, har inte kommit igång igen. Samtidigt har efterfrågan på transporter ökat.

– Vi har en global brist på lediga containers på fraktfartyg. Det har lett till snabbt stigande fraktpriser. Lägg därtill brist på chaufförer och lastbilar när produkterna når amerikanska hamnar så inser man snabbt att det blir en prekär situation. Men det är klart att det är övergående, säger Nicklas Andersson.

Risken finns faktiskt att det svänger lika snabbt åt andra hållet så småningom, anser han.

– En del företag kanske överinvesterar och producerar för mycket. Då kan vi tvärtom få sjunkande priser i stället för inflation. Därför tror jag att Fed avvaktar till röken klarnar.

Det blir ingen räntehöjning, i alla fall inte före årsskiftet, anser Alexandra Stråberg – och kanske inte senare heller.

– Det som är avgör är arbetslösheten i USA. Om den kommer ner på normala nivåer, då kanske lönerna stiger och inflationen kan ta fart på riktigt. Men dit är det långt. Jag tycker man kan ha lite is i magen nu.

Jonas Fredén/TT

Fakta

Sverige (reporänta): 0 procent

EU (refi): 0 procent

USA (Fed funds): 0,25 procent

Storbritannien (base rate): 0,1 procent