DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

L-förslag: Ny yrkesskola och bidragstak

Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Arman Teimouri. Bild: Ali Lorestani/TT

Det är för svårt att komma in på arbetsmarknaden i Sverige tycker Liberalerna. För att minska långtidsarbetslösheten föreslår de ny yrkesskola i bristyrken, bidragstak och sänkt skatt på arbete.

Över en halv miljon är arbetslösa, en stor del är unga och utrikesfödda och Sverige riskerar att snart ha 200 000 långtidsarbetslösa, säger Liberalernas arbetsmarknadspolitiske talesperson Arman Teimouri på en pressträff.

– Incitamentet att hitta en egen försörjning måste öka, säger han.

Liberalerna föreslår att skatten på arbete under en tioårsperiod ska sänkas till en nivå som ligger i linje med övriga nordiska länder. Reformen skulle innebära att skatter och avgifter för en heltidsanställd minskade med i genomsnitt 2 000 kronor per månad för löntagare och arbetsgivare.

– Vi måste öka incitamenten för att jobba mer, säger Arman Teimouri.

Genom en ny yrkesskola som utgår från bristyrken vill de öka möjligheterna för de som har allra svårast att komma i jobb. Den ska vara öppen för dem som saknar gymnasiekompetens.

Det tredje förslaget handlar om att införa ett bidragstak som hindrar ett hushåll från att få flera olika bidrag som tillsammans överstiger en viss summa.

Vilka bidrag som ska omfattas är dock otydligt. Liberalerna vill först se en utredning för om till exempel barnbidrag ska ingå, enligt Arman Teimouri.

Helena Björk/TT