KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Ikea ska omvandla träspill till förnybar el

Bild: Fredrik Sandberg / TT

Techbolaget Meva Energy får uppdraget att omvandla Ikeas möbelspill till förnybar el. Tekniken kommer att spara koncernen 14 000 ton koldioxid per år.

Göteborgsbaserade Meva Energy har skapat en energiteknik som kan omvandla sågspån och restfiber till grön el eller naturgas i industrin.

Nu tecknar bolaget ett jättekontrakt med Ikea Industry med uppdraget att generera förnybar el från möbelspill, skriver DI.

Enligt kontraktet åtar sig Meva Energi att bygga en kraftverksanläggning på Ikeas fabrik i Polen som ska leverera el under en tioårsperiod. Det kommer att spara fabriken 14 000 ton koldioxid per år och därutöver spara in 300 lastbilstransporter av träspill årligen.

Kontraktet, som har ett värde på 240 miljoner kronor, är enormt i förhållande till företaget med bara 12 anställda, förklarar Meva Energys vd Niclas Davidsson.

– Det kommer helt klart finnas ett före och ett efter för oss. Även om affären som sådan är stor är det största värdet att ha en referensanläggning för den här industrin, säger Niclas Davidsson.

– Vi gör det här för att vi verkligen tror på den här tekniken. Vi tror att den här första användningen kommer bli framgångsrik och att det blir fler anläggningar hos oss och andra möbelproducenter, säger Andreas Carlsson, hållbarhetschef på Ikea Industry.

Dagens Industri: Ikea ska omvandla träspill till el – bygger kraftverk med svenskt bolag