KLIMATOMSTÄLLNINGEN

”Biogas är nyckeln till en fossilfri transportsektor”

Bild: Claudio Bresciani/TT

Biogas är avgörande för transportsektorn omställning till förnybart. Därför bör biogasmarknadsutredningens förslag på produktionsstöd blir verklighet i höstbudgeten, skriver vd:arna för Destination Gotland, Arla Sverige och Gasum, på Di debatt.

Sverige har målsättningen att utsläpp från inrikes transporter ska minska med 70 procent till 2030. För att detta ska bli verklighet krävs det att produktionen av biogas får stöd.

Framsteg görs i utvecklingen av biogas, och klimatfördelarna är många. Genom att det binder till nu biomassa kan den anses vara koldioxidneutral och den framställs från avfall, vilket gör produktionen ett effektivt sätt att ta hand om rester från lantbruket och samhället.

”Vägen till en fossilfri fordonsflotta kommer inte att grunda sig endast på elektrifiering och vätgas. Vi behöver säkerställa att vi har rätt bränslen på rätt plats. För Sveriges sjöfart och tunga transporter kommer biogas att vara avgörande på resan mot världens första fossilfria välfärdsnation”, skriver debattörerna.

Di: ”Sedan 2015 har biogasanvändningen i Sverige mer än fördubblats, medan svensk produktion bara ökat med 9 procent under samma period.”