BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ledare: Så breder de kriminella gängen ut sig

Gängkriminaliteten sprider sig från förorten till Strandvägen i Stockholm. Men oavsett hur mycket gängen är en plåga för eliten i Stockholms finrum, är det ingenting mot vad människor i utsatta områden tvingas leva med, skriver NWT:s ledarredaktion.

En del i de kriminella gängens övertagande av förorterna är utpressningen av småföretagare. Dessa är personer vi alla träffat, frisörer, krögare eller butiksägare som ges två val av gängen – betala eller få sin verksamhet och sitt liv förstört. Att denna kriminalitet fått växa sig allt större under en längre tid är en skam för rättssamhället och ett svek mot de som bor i utsatta områden, skriver ledarredaktionen.

Flera faktorer är bidragande: frånvaron av poliser, ekonomiskt, språkligt och kulturellt utanförskap. Det är ovärdigt att människor som kämpar för att försörja sin familj och sig själva även förnedras och utnyttjas av kriminella, menar skribenterna.

”Problemet är naturligtvis att gängen kommer att flytta vidare. Kanske till någon förort där polisen knappt syns till. Där kan de om de så önskar ägna sig åt narkotikahandel eller åt att terrorisera hederliga småföretagare. Åtminstone till dess att vi på allvar sätter ned foten”, skriver ledarredaktionen.

NWT: ”Kanske krävdes det att gängens asociala dominansbeteende skulle sprida sig från förorterna, för att vissa skulle vakna.”