STORMAKTEN KINA

Ericsson befarar ekonomiska effekter

Ericsson befarar ekonomiska effekter. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Beskedet att Huawei portas från Sverige är dåliga nyheter för svenska bolags "ekonomiska intressen", meddelar telekomjätten Ericsson.

Kinas myndigheter har varit tydliga. Om Huawei stoppas i Sverige kommer det att få konsekvenser, oklart vilka. Ericsson, som har mycket av sin försäljning på den stora kinesiska marknaden, har redan flaggat för att bolaget kan komma att tappa marknadsandelar i Kina, som en effekt av den känsliga svenska tillståndsfrågan.

Så här skriver Ericsson kommunikationsavdelning i ett mejl till TT efter förvaltningsrättens dom:

"PTS:s beslut, som fastställdes av förvaltningsrätten idag, kan få negativ påverkan på Sveriges och svenska bolags, inklusive Ericssons, ekonomiska intressen".

Den svenska telekomjätten är också av princip emot beslutet, möjligtvis för att blidka kineserna i rädsla för att tappa viktiga kontrakt när Kina är på väg att bygga ut 5G-näten:

"Ericsson har från första början varit kritiskt mot PTS:s beslut att förbjuda vissa konkurrenter i Sverige. Ericsson tror på öppen handel mellan länder och uppmanar inte till restriktioner för våra konkurrenter", skriver bolaget.

Olle Lindström/TT

Tea Oscarsson/TT