DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Nya Zeelands ekonomi på förpandeminivå

Containrar vid Lytteltons hamn i Nya Zeeland i september. Bild: Mark Baker/AP/TT

Ekonomi (TT)

Nya Zeeland, som hållit sig isolerat under stora delar av pandemin, visar tillväxt. ”Ekonomin har beslutsamt återvänt till förcovidnivåer”, säger Kiwibanks chefsekonomi Jarrod Kerr.

Där den svenska inställningen till öppenhet under inledningen av pandemin sågs som extrem på vissa håll, hamnade den nyzeeländska på rak motsatt sida på skalan.

Landet stängde gränserna, och stängde ned samhället. I stort fick man stopp på spridningen. Den senaste tiden har det inte varit några lokala fall. Och på en befolkning på 5 miljoner har man registrerat 26 covidrelaterade dödsfall under pandemin.

Högre tillväxt än väntat

Ekonomin vekar inte heller ha tagit särskilt stod skada. Trots en kort recession vid den här tiden förra året har hög inhemsk efterfrågan kompenserat för nedgångar inom turistsektorn.

Första kvartalet i år hamnade också den säsongsjusterade BNP-tillväxten på 1,6 procent, högre än nedgången på -1,0 procent sista kvartalet förra året, och högre än analytikernas förväntningar på 0,5 procent.

Robust ekonomi

Robust, beskriver finansminister Grant Robertson ekonomin.

"Vår ekonomiska återhämtningsplan har hållit folk i arbete och har gett stöd till företag, samtidigt som pågående riktade stimulansinvesteringar, vid sidan av stark export av våra produkter, stoppar pengar i hushållens fickor", säger han i ett uttalande.

Han påpekar att Nya Zeelands tillväxt är starkare än för USA, Kanada, Japan och Storbritannien.

"Nya Zeeland fortsätter att utklassa de länder vi jämför oss med", säger han.

Jarrod Kerr vid Kiwibank säger att omfattande bostadsbyggande driver på byggsektorn, som steg 6,6 procent under kvartalet.

– Vi spenderar och bygger oss ur det hål som covid skapat, säger han enligt AFP.

Gustav Sjöholm/TT