TULLKRIGET
Tullkrig eller avtal – ”ekonomisk chock” hotar
Ekonomi (TT)
EU:s handelskommissionär Maroš Šefčovič är på väg till Washington för en ny runda tullsamtal med USA:s handelsrepresentant Jamiesen Greer. De har nu en vecka på sig att göra upp innan president Donald Trumps så kallade tullpaus och förhandlingsfrist löper ut den 9 juli.
USA:s president Donald Trump har inför samtalen höjt tonläget och deklarerat att han inte kommer att förlänga sin så kallade tullpaus, som löper ut den 9 juli.
”En genuin politisk vilja”
Samtidigt rapporterar Bloomberg, med hänvisning till källor att EU är redo att acceptera generella USA-tullar på alla EU-varor på 10 procent, men att EU-kommissionen trycker på för att få undantag från USA:s 25-procentiga tullar på bilar och bildelar och 50-procentiga tullar på stål och aluminium – tullar som redan tillämpas av USA trots Trumps tullpaus.
– En förhandlad och ömsesidigt gynnsam lösning är fortsatt det vi föredrar, säger en talesperson för EU-kommissionen till nyhetsbyrån.
Samtidigt säger Stephen Miran, ordförande bland Vita husets ekonomiska rådgivare, att han är optimistisk om att det går att nå en uppgörelse mellan EU och USA i frågan, då det finns ”en genuin politisk vilja” att nå dit.
Ett regelrätt tullkrig går dock inte att utesluta. Utan en uppgörelse har Trump hotat att höja USA:s generella tullar på alla varor från EU från dagens 10 procent till 50 procent. Och EU – som hittills har avstått från motåtgärder mot alla Trumptullar – har förberett två paket av motåtgärder, med höga tullar på allt från bourbon, motorcyklar till flygplan från USA.
– Det skulle bli en historisk ekonomisk chock, säger Gustav Helgesson, makrostrateg på storbanken SEB.
Tyskland redo att göra upp
Han tillägger att detta scenario inte är vad marknaden räknar med just nu. Men skulle det trots allt sluta i tullkrig varnar Helgesson för kraftiga börsnedgångar, betydligt högre inflation i USA och ett rejält bakslag för världsekonomin och global handel.
Den tyska regeringen – pressat av flera års hård ekonomisk motvind i den exportberoende ekonomin – är enligt tidningen Politicos källor redo att vika ned sig och göra upp med Trump till nästan vilket pris som helst i tullfrågan. Frankrikes regering driver en mer protektionistisk linje och vill hellre fortsätta trycka på för att få en bättre uppgörelse längre fram.
Joakim Goksör/TT