CORONARESTRIKTIONERNA

WHO:s uppmaning: Ställ in Europaresor

WHO:s Europachef Hans Kluge manar till fortsatt försiktighet. Arkivbild. Bild: Andreea Alexandru/AP/TT

EU/Coronaviruset (TT-AFP-Reuters)

"Pandemin är långt från över", säger världshälsoorganisationen WHO:s Europachef Hans Kluge.

Organisationen avråder nu från utlandsresor till sommaren och uppmanar människor att fortsätta följa rekommendationer för att undvika en fjärde våg i höst.

– Med ett ökande antal sociala tillställningar, större rörlighet bland befolkningen och festivaler samt sportevenemang under de kommande veckorna, så manar WHO till fortsatt försiktighet, säger Hans Kluge under en presskonferens på torsdagen.

Svenska Dagbladet uppger även att WHO därav råder ressugna att ställa in eller skjuta upp Europaresor i sommar på grund av den fortsatta risken för smittspridning. Uppmaningen skjuter i sank det gradvisa återöppnade, inom kort ska EU:s vaccinpass lanseras för att underlätta resande inom blocket.

Hans Kluge säger under presskonferensen att den nuvarande vaccinationsgraden bland européer inte är tillräckligt hög för att folk ska sluta hålla avstånd till varandra.

För att lätta på rekommendationen om avstånd skulle det enligt WHO krävas att minst 80 procent av den vuxna befolkningen är fullt vaccinerade. I nuläget har runt 50 procent av EU:s vuxna invånare fått en första vaccinspruta och runt 25 procent har fått två sprutor.