EU:S FRAMTID

EU-basen får förlängt – redan nu?

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under helgens Ukraina-fredsmöte i Schweiz. Arkivfoto. Bild: Alessandro Della Valle/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Manegen ligger krattad för fem år till med Ursula von der Leyen som ordförande i EU-kommissionen.

En uppgörelse kan bli klar redan i dag.

När EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas i Bryssel klockan 18 var det från början tänkt att bara bli en förberedande sondering om läget efter EU-valet.

Beslut om vilka man vill se på EU:s tyngsta topposter väntades först vid det ordinarie toppmötet den 27-28 juni.

Men frågan är om inte ledarna ändå är överens redan nu.

Allt fler källor uppger till allehanda nyhetssajter att stödet är brett för en paketlösning med tyska von der Leyen som fortsatt kommissionsordföranden, portugisiske förre premiärminister António Costa som rådsordförande och Estlands premiärminister Kaja Kallas som ny utrikeschef.

– Besluten kommer nu att tas väldigt fort på de viktigaste posterna som behöver fyllas i Europa så att EU kan agera, sade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i en intervju med journalister från den tyska Springer-koncernen i helgen – ett tydligt tecken på vart vindarna blåser.

Oavsett vad stats- och regeringscheferna säger – och när de gör det – så måste också utnämnandet av von der Leyen även godkännas av en absolut majoritet, minst 361 röster, i EU-parlamentet. Det kan ske tidigast i mitten av juli.

Wiktor Nummelin/TT