ELKRISEN

Debatt: Så kan Sverige få stabil elförsörjning till lågt pris

Susanna Bestelid, regionchef på Teknikföretagen, skriver tillsammans med företagsrepresentanter från elbranschen på GP Debatt. Bild: Teknikföretagen

Elkrisen är akut, men det finns sätt att snabbt öka produktionen av billig el – inte minst i södra Sverige. ”Näringslivet står redo att göra vad som krävs från vår sida”, skriver fyra företrädare för elbranschen i en debattartikel på GP.

Sveriges elsystem måste byggas ut – och det snabbt. Det menar företrädare från Svensk Vindenergi, Siemens Energy, OX2 och branschorganisationen Teknikföretagen, som i en debattartikel i Göteborgsposten presenterar en idé om hur utbyggnaden kan gå till.

Skribenterna anser att vindkraft i kombination med batterier, solceller gasturbiner är en lösning som går snabbt att få på plats och som dessutom kan trygga elförsörjningen till en låg kostnad.

”Näringslivet står redo att göra vad som krävs från vår sida. Nu vill vi se ett närmare samarbete med både politiken och övriga samhället för att bygga ett motståndskraftigt och konkurrenskraftigt Sverige som kan leverera välfärd till alla under lång tid framöver”, skriver de i artikeln.

GP: Dagens teknik kan snabbt leverera fossilfri el i södra Sverige till låg kostnad