EU:S FRAMTID

Mittens rike i EU – ännu en gång?

EU-parlamentets ledamöter på plats inne i plenisalen i Strasbourg. Arkivfoto. Bild: Wiktor Nummelin/TT

EU (TT:s korrespondent)

EU-parlamentet verkar återigen få en stabil majoritet av mittenpartier med över 400 mandat.

Men än är inget givet om fortsatt stöd för Ursula von der Leyen.

I den senaste resultatprognosen från EU-parlamentet får kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP, liberala RE och socialdemokratiska S&D tillsammans 402 av de 720 platserna i det tillträdande EU-parlamentet.

Det ger i så fall en god grund för att välja om EPP:s toppkandidat Ursula von der Leyen för ytterligare fem år som ordförande i EU-kommissionen – något som kräver minst 361 ja-röster i parlamentet.

EPP:s generalsekreterare Thanasis Bakolas anser det vara tydligt vad EU-väljarna vill.

– De vill att EPP leder och de vill ha en mittenuppgörelse för Europa, säger Bakolas på ett seminarium arrangerat av nyhetssajten Politico Europe.

Att de tre mittengrupperna enligt resultaten just nu har 402 mandat innebär dock inte givet att alla tänker stötta von der Leyen. Exempelvis har franska högerpartiet LR – med sex mandat i EPP – redan under våren sagt nej till tyskan. I Tjeckien har i sin tur liberala valvinnaren Ano – med sju mandat i RE – flaggat för att man kan tänka sig att gå över till en mer EU-skeptisk partigrupp.

En omröstning om von der Leyen kan tidigast ske i mitten av juli, men kan också skjutas fram till september om majoritetssituationen är oklar.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

Så här stora blir partigrupperna i EU-parlamentet i mandat enligt parlamentets senaste prognos (jämfört med nuvarande situation inom parentes):

Kristdemokratiskt konservativa EPP: 185 (+9)

Socialdemokratiska S&D: 137 (-2)

Liberala RE: 80 (-22)

EU-skeptiskt konservativa ECR: 73 (+4)

EU-kritiska ytterhögern ID: 58 (+9)

Miljöpartistiska De gröna/EFA: 52 (-19)

Vänstergruppen GUE/NGL: 36 (-1)

Grupplösa: 46 (-16)

Övriga: 53 (+53)

Källa: EU-parlamentet