EU:S FRAMTID

EU ska förbättra konkurrenskraften

Statsminister Ulf Kristersson (M) uttalar sig på väg in till EU-toppmötet i Bryssel – men svarar inte på några frågor. Bild: Foto: Wiktor Nummelin/TT

EU (TT:s korrespondent)

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel.

Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Konkurrenskraften är huvudämne under torsdagens toppmötande, med målet att bana väg för vilken politik som ska dominera under kommande år, efter EU-valet i juni.

Italiens förre premiärminister Enrico Letta är på plats för att presentera en framtidsrapport om hur EU:s inre marknad kan utvecklas. Senare i år ska en liknande rapport om konkurrenskraften också redovisas av en annan italiensk ex-ledare, Mario Draghi.

Inte minst Sverige har tryckt på för att få igång diskussionen om vad som behöver göras för att Europa inte ska halka efter i jämförelse med bjässar som USA, Kina och Indien.

– För oss är det en otroligt stor fråga. Vi gjorde allt vi kunde för att få upp konkurrenskraftsfrågorna på agendan, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i ett kort uttalande på väg in till mötet.

Många vill låna

Han anser att två "perspektiv" står mot varandra i en dragkamp om hur Europa ska bli bättre – eller snarare om hur förbättringen ska finansieras.

– Är det inre marknad, konkurrens, kompetensfrågor, kapitalmarknader, frihandel - är det sådant som skapar konkurrenskraft? Eller är det mer av statliga stöd och olika kontinenter som ska konkurrera med varandra? De perspektiven kommer nog att brytas här i dag, gissar Kristersson.

Bjässarna Frankrike och Tyskland ser gärna större möjligheter att ge statsstöd, inte minst för att skapa större och starkare europeiska företag. Tillsammans med länder som Italien och Spanien tillhör Frankrike också dem som tycker att stora gemensamma EU-lån är en bra väg framåt.

Norden håller ihop

Sverige står på en annan sida, tillsammans med exempelvis övriga Norden, Nederländerna och Irland.

– Jag kommer att vara en stark förespråkare för konkurrenskraftiga företag på fria marknader med mycket frihandel. Det är uppenbart ett svenskt intresse, som en liten exportnation. Men i längden tror vi att det är det som driver stark förmåga. Ska vi bli lika bra som de amerikanska företagen och många asiatiska företag då måste den europeiska marknaden utvecklas, säger Ulf Kristersson i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

EU:s stats- och regeringschefer diskuterar under torsdagen ekonomiska frågor och hur EU ska kunna hävda sig bättre globalt.

I ett gemensamt uttalande väntas en lång önskelista av åtgärder, med allt från en "ny deal för konkurrenskraften" och strategier för en modernare inre marknad till bättre forskningsklimat, friare energiflöden och ökad digitalisering.

Att äntligen enas om EU:s kapitalmarknadsunion, med mer gemensamma regler över gränserna, är ett av de mer konkreta målen. Oenigheten är dock stor sedan länge, inte minst när det gäller att ha likartade nivåer för företagsbeskattning och vem som ska ha tillsyn över kapitalmarknaden.