AI OCH AUTOMATISERING

Yrken som hotas mest av AI

Utbildningsminister Mats Persson (L). Arkivbild. Bild: Lars Schröder/TT

Ekonomi (TT)

Jobb i kundtjänst, redovisningsekonom och medicinsk vårdadministratör, det är exempel på yrken som kan försvinna på grund av AI. Men alla yrken kommer att påverkas.

– Den tiden är förbi då man läste på universitet och högskola när man var 19-20 år och sedan jobbade man hela livet i samma jobb, säger utbildningsminister Mats Persson (L) till Dagens Nyheter.

I fjol fick Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) och Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ett regeringsuppdrag att utreda hur artificiell intelligens (AI) kommer att påverka arbetsmarknadens behov av kompetens och utbildningsutbudet.

Enligt MYH:s rapport kommer samtliga yrken och områden att påverkas av tekniken. Vissa yrken kommer helt eller delvis att försvinna.

Det är uppgifter som är upprepande som väntas tas över av en AI-assistent. Däremot kommer mer specialiserade yrkesroller att bli viktigare.

Mats Persson har nu fått rapporterna.

– De visar att arbetsmarknaden är i enorm förändring, många jobb kommer att påverkas och utbildningen måste därför göras om, säger han till tidningen.

Rapporten lyfter även fram grafiker, spelutvecklare och juristassistent som yrken som kan påverkas mycket av AI.