DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

CSN: Risk för lång väntan för nytt studiestöd

Räkna inte med att du kommer att få ditt beslut om omställningsstudiestöd innan studiestarten, uppger CSN. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Den 1 april öppnar ansökan för omställningsstudiestödet. CSN varnar återigen för en anstormning och lång handläggning, rapporterar Dagens industri.

Omställningsstudiestödet infördes i oktober 2022 och möjliggör för vuxna att vidareutbilda sig. Söktrycket var högt första året, men många väntar alltjämt på besked.

Även i år kommer det att ta tid, enligt CSN.

“Väntetiden för att få beslut på sin ansökan är för närvarande lång, så du kan inte räkna med att du kommer att få ditt beslut innan studiestarten. Många behöver vänta flera månader in på terminen innan de får beslut”, skriver CSN på sin hemsida.

Förra året beviljades endast 5 191 ansökningar, fastän det fanns pengar så det räckte till 8 800 personer.

– Många av ansökningarna har kommit in från personer som inte uppfyllt villkoren, så det har gått väldigt mycket tid åt att utfärda avslag, säger Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN, till Di.

27 000 personer väntar fortfarande på besked från CSN efter att ha sökt stödet. Samtidigt har söktrycket halverats.

Anledningen till att besked dröjer beror på flera saker, enligt myndigheten. Dels krångliga rutiner för att få stödet, men myndigheten hade även till en början för få handläggare. CSN hoppas att ett nytt it-system ska hjälpa till med att korta köerna.

Regeringen tillkännagav i september att mer pengar ska skjutas till för att klara av ärendena i tid. För 2024 och 2025 handlar det om 50 miljoner kronor per år.

Fakta

För att beviljas stöd ska den sökande vara mellan 27 och 62 år, ha arbetat sammanlagt 8 av de senaste 14 åren och minst 12 månader av de senaste 24.

Det krävs också att utbildningen i fråga ger rätt till stödet, samt att den stärker den sökandes ställning på arbetsmarknaden. Studierna måste pågå i mer än en vecka och i en studietakt på minst 20 procent. Har man haft studiestöd de senaste 10 åren finns också krav på att man ska ha klarat studierna. Man ska även ha skött inbetalningar på tidigare studieskuld.

CSN tipsar alla om att göra en föransökan på webben för att försäkra sig om att villkoren uppfylls.

Källa: CSN