DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Oväntat snabb vändning uppåt i industrin

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i februari. Arkivbild Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ekonomi (TT)

Det kommer oväntat positiva signaler från industrin. Både produktion och orderingång vänder uppåt, visar ett inköpschefsindex från Swedbank och Silf.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg 1,9 enheter till 49,0 i februari, vilket kan jämföras med 47,1 i januari.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en ökning till 48,4, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Ett indextal över 50 indikerar tillväxt i sektorn.

"Därmed står det alltmer klart att nedgången i svensk industri har brutits och en återhämtning har inletts", säger Swedbank-ekonomen Jörgen Kennemar enligt ett pressmeddelande.

"Samtidigt har orderläget ljusnat i industrin, även om en trög omvärldskonjunktur och geopolitisk osäkerhet fortsatt kan sätta käppar i hjulet", tillägger han.

Det största positiva bidraget kom från delindex för produktionen, men även orderingången och lagersiffror bidrog. Sysselsättningen och leveranstiderna bromsade vändningen uppåt för index.

Delindex för orderingång steg i februari till 48,5, upp med 2 enheter.

"Det är den högsta nivån på 20 månader och innebär att fallet i orderingången fortsätter att avta, vilket få ses som en ljusglimt i en annars osäker omvärldskonjunktur där världshandeln fortsätter att minska", skriver Swedbank och Silf.

Kennemar tillägger att pristrycket i industrin är fortsatt avtagande.

"Men inte i samma omfattning som tidigare i och med att indexet har stigit sedan bottennivåerna förra året", säger han.

Joakim Goksör/TT