ELEKTRIFIERINGEN

Källor: Apple skrotar elbilsprojekt

Apple avvecklar sina ambitioner att utveckla en elbil och satsar i stället på AI, enligt flera medier. Arkivbild. Bild: Charlie Riedel/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Apples ryktesomgärdade elbilsprojekt avvecklas, uppger källor för Bloomberg och Financial Times. Teknikjätten uppges satsa på AI i stället.

Ansvariga på Apple tillkännagav beslutet internt på tisdagen och överraskade de nästan 2 000 anställda som arbetar med projektet, skriver Bloomberg.

Många av de som jobbat med de hemliga elbilsplanerna, som gått under kodnamnet "Titan", flyttas till Apples AI-avdelning, meddelade två chefer som gav de anställda nyheten. Där ska de jobba med generativ artificiell intelligens, en teknik som används för att generera text, bilder eller annan data, enligt källorna. Uppsägningar är också att vänta.

Apple har avböjt att kommentera uppgifterna. Men investerarna ser ut att ha tagit nyheten med lättnad. Appleaktien klättrade omkring en procent i samband med att nyheten publicerades.

Teknikjätten började arbeta på en bil runt 2014 och fick 2017 tillstånd att vägtesta sin mjukvara på allmänna vägar i Kalifornien. Men tillverkningen av en egen bil, med röststyrd navigering, låg ännu flera år från ett genomförande, enligt Bloomberg.