STORMAKTEN KINA

Kinas centralbank vill se riktat stöd

Kinas centralbank. Arkivbild Bild: Gao Xueyu AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Kinas centralbank vill se ökat finansiellt stöd till nyckelsektorer som teknologi och klimat. Den efterlyser även mer pengar till pensioner och digitalisering samt och åtgärder som skapar inkluderande tillväxt, enligt uttalande efter ett direktionsmöte.

Förra veckan meddelade centralbanken att Kinas stora banker sänkt räntorna på femåriga bostadslån till 3,95 procent, ned från 4,20 procent. Det var den största räntesänkningen sedan femårsräntan infördes 2019 och betydligt mer än väntat.

Räntan på storbankernas ettåriga bolån lämnades oförändrad på 3,45 procent. Och centralbankens styrränta lämnades också oförändrad på senaste räntemötet, dagarna för boräntebeskedet.

Kinas tillväxt låg på 5,2 procent 2023. Det var ett lyft mot 2022, men trendmässigt svagt. De flesta räknar med en inbromsning i år. Internationella valutafondens prognos för kinesisk tillväxt ligger på 4,6 procent i år och 4,1 procent 2025.

Ekonomin präglas både av stora finansiella problem i fastighetssektorn och deflation – det vill säga sjunkande konsumentpriser.