DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Danmark lägger ned Nord Stream-utredning

Även danska myndigheter lägger ned utredningen av explosionerna vid Nord Stream-gasledningarna hösten 2022. Arkivbild. Bild: Sveriges kustbevakning via AP/TT

Danmark (TT)

Utredningen av sprängningar vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 läggs ned även i Danmark. Liksom i Sverige slår man fast att man inte har jurisdiktion i frågan.

"Myndigheterna kan mot bakgrund av utredningen nå slutsatsen att det var tal om avsiktligt sabotage av gasledningarna. Det bedöms samtidigt inte finnas det underlag som krävs för att lagföra saken i Danmark", meddelar Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Där står det att utredningen har varit omfattande och komplicerad. Den har skett i samarbete med den danska säkerhetspolisen PET.

"PET följer fortsatt utvecklingen av hotbilden och utför tillsammans med andra berörda myndigheter åtgärder som anses nödvändiga för att skydda Danmarks kritiska infrastruktur", heter det i myndigheternas utskick.

I slutet av september 2022 upptäcktes fyra läckor på gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som går från Ryssland till Tyskland längs Östersjöns botten.

Två av läckorna var i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet innan läckorna hittades och omkring två månader senare bekräftade den svenska åklagaren att ledningarna hade utsatts för medvetna sprängningar.