DEN SVENSKA SÄKERHETEN

DN: Rekordstort militärt stödpaket till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) ska presentera ett nytt militärt stödpaket till Ukraina på tisdagen. Bilden är tagen vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i januari. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

Sverige ska sända militärt materiel och annat stöd till Ukraina för motsvarande 7,1 miljarder kronor, det största militära stödpaketet hittills, erfar Dagens Nyheter.

Det 15:e paketet presenteras på tisdagen av statsminister Ulf Kristersson (M) och försvarsminister Pål Jonson (M). I paketet ingår ytterligare materiel ur Försvarsmaktens förråd.

Dessutom tillkommer pengar för att köpa ny försvarsmateriel från industrin som ska sändas till Ukraina. Vidare avsätts pengar till fonder för att snabbare kunna få fram stöd när behov uppstår.

Sedan den ryska invasionen inleddes i februari 2022 har Sverige bidragit med vapen och utrustning till Ukrainas försvar till ett sammanlagt värde av 22,2 miljarder kronor.

Stödet har fördelats i 14 olika stödpaket. Det största paketet hittills hade ett värde på 6,3 miljarder och innefattade Leopardstridsvagnar och artilleripjäser av typ Archer.