DEN SVENSKA SJUKVÅRDEN

Oklart hur många i vården som måste sägas upp

Mörka moln över regionernas ekonomi. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Politik (TT)

Oppositionen kräver besked om mer pengar till sjukvården efter statsministerns uttalande om att vårdanställda inte ska sägas upp.

Regionernas underskott beräknas till 24 miljarder kronor i år – men hur många som faktiskt måste sägas upp är oklart.

Sveriges sjukvård är pressad och många regioner måste spara.

I tisdags uppgav statsminister Ulf Kristersson (M) att staten kommer att komma med "extra tillskott" till regionerna. Han har lovat att tillsammans med samarbetspartiet Sverigedemokraterna lägga en budget som ser till att människor inte sägs upp i den svenska sjukvården.

Han betonade samtidigt att regionerna också själva har ett ansvar att prioritera kärnverksamheten.

Stort underskott

Sveriges kommuner och regioner (SKR) beräknar regionernas underskott i år till 24 miljarder kronor. Detta som en följd av den höga inflationen och lågkonjunkturen.

Men hur många anställda inom sjukvården som riskerar att sägas upp och som hittills varslats om uppsägning kan SKR inte redovisa.

"Vi har ingen sammanlagd varselsiffra", hälsar presstjänsten.

SKR har heller ingen siffra över hur mycket pengar regionerna behöver för att lagda varsel inte ska behöva bli uppsägningar.

De största kända varslen hittills är Region Sörmland, som varslade 700 anställda i september, och Region Värmland, som varslade 750 anställda i december.

Även Region Östergötland har flaggat för att personal inom kort kan komma att varslas om uppsägning. Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har ett sparkrav på 1,7 miljarder kronor, motsvarande 2 000 anställda, men där har sjukhusdirektören uteslutit varsel.

Vill ha besked

Statsministerns uttalande har fått oppositionen på fötter.

Vänsterpartiet har krävt att riksdagen ska enas om en extra ändringsbudget på 15 miljarder kronor till sjukvården. Det är enligt V en krisåtgärd som krävs för att sjukvården ska kunna behålla personaltätheten i inflationstider.

– Om man skulle kunna komma överens om någon miljard över eller under så är inte det en katastrof, säger Ida Gabrielsson, ekonomiskpolitisk talesperson för V.

Socialdemokraterna har samtidigt krävt besked av statsministern och gav honom i tisdags 48 timmar på sig att återkomma. I eftermiddag vill S ha svar från sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) under riksdagens frågestund.

Regeringens vårbudget presenteras den 15 april.

Anja Haglund/TT

Niklas Svahn/TT

Peter Wallberg/TT