DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Ledare: Européerna måste ta ansvar för sin egen säkerhet

Amfibiesoldater övar anfall under militärövningen Aurora 23 där svenska amfibiesoldater övar anfall med Royal Marines på Korsö i Stockholms skärgård under måndagen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Det räcker inte med att Europa anslår mer pengar till sina försvarsmakter utan européerna måste vara beredda att ta hela ansvaret för sin säkerhet. Det skriver PM Nilsson i en krönika på Dagens Industris ledarsida.

Den senaste tiden har presidentkandidaten Donald Trump upprepat gång på gång att han som president inte kommer att försvara allierade i Nato och under ett kampanjmöte i South Carolina i helgen uppmanade han indirekt Putin att göra vad han vill med Nato-allierade som inte ”betalar för sig”, skriver PM Nilsson.

Europa måste nu förstå att man måste vara beredda att ta hela ansvaret för sin egen säkerhet, och att man inte blint kan lita på USA.

”Det är en jättelik omställning, inte minst mentalt, men i grunden är det sunt och riktigt att Nato mer bygger på ömsesidig solidaritet och kapacitet också från europeiska länder än på att bara USA alltid ska hjälpa alla andra. Det är lätt att förstå den återkommande amerikanska irritationen över européernas tidigare militära lättsinne. Nu har vi en chans att ta ansvar och skapa självständighet. Därtill är det naturligt med en framtida ansvarsfördelning där USA tar ansvar för Kina och Europa för Ryssland”, skriver PM Nilsson.

DI Ledare: ”Om Europas svar på Trumps Natomotstånd”