KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Fortum ska hjälpa Polen med kärnkraft

Arkivbild: OL3 byggs i Finland. Bild: Robert Henriksson / SvD / TT

Polen planerar en omfattande kärnkraftsutbyggnad och nu står det klart att finska Fortum och TVO Nuclear Services kommer att hjälpa till.

Fortum har tillsammans med TVO Nuclear Services tecknat ett tvåårigt ramavtal med Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ) om att hjälpa bolaget med sin uppbyggnad av totalt upp till 3 750 megawatt kärnkraft.

Det handlar om drifts- och underhållsprocesser där Fortum och TVO Nuclear Services kommer att tillhandahålla tekniskt stöd exempelvis för licensierings- och designfasen av anläggningen och hjälpa PEJ att utveckla sina egna interna förmågor för att bli en kärnkraftsoperatör.

– Både Fortum och TVO har unik erfarenhet och kompetens som kärnkraftsägare och operatörer som sträcker sig över många decennier, vilket skiljer oss från många andra tjänsteleverantörer. Vi är glada över att vi tillsammans kan bidra till Polens energiomställning med vår starka kompetens, säger Anni Jaarinen, vice vd för kärntjänster på Fortum i ett pressmeddelande.

– Högt värderar vi möjligheten att stödja kunden och utnyttja vår långsiktiga expertis med nya byggprojekt samt drift- och tillgångslivscykelhantering av kärnkraftverk, senast Olkiluoto 3-projektet (PWR, 1600 MW), säger Ari Leppänen, verkställande direktör för TVO Nuclear Services.

Kärnkraften beräknas bli en av pelarna i Polens energiomställning.

Fortum: ”Fortum and TVO to provide expert services for Poland’s nuclear power program”