BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Bankerna: Kan vässa arbetet mot bedrägerier

Statsminister Ulf Kristersson (M) har kallat till sig bankcheferna och polisen efter äldrebedrägerierna. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Brott (TT)

Äldre luras på hundratusentals kronor – nu vill regeringen att bankerna tar ett större ansvar för att hindra brotten.

Bankdirektörerna hänvisade efteråt alla kommenterar till Bankföreningens vd.

Regeringen hade på tisdagen kallat till sig bankchefer från storbankerna Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB med anledning av äldrebedrägerierna.

Men bankcheferna ville själva inte uttala sig varken före eller efter mötet. Istället fick Bankföreningens vd Hans Lindberg ta journalisternas frågor.

– Det var ett väldigt bra och konstruktivt möte. Vi har en gemensam målbild, vi måste stoppa bedragarna, säger Lindberg.

Bankerna kan vässa arbetet ytterligare, säger Lindberg.

"Ett smörgåsbord"

Han nämner inget konkret utan uppger att parterna ska ha ett nytt möte om några veckor.

– Det här har högsta prioritet, säger Hans Lindberg som inte tycker bankerna gjort för lite för att möta bedrägerivågen.

Sverige är ett smörgåsbord för bedragare, enligt Lindberg som bland annat pekar på hur lätt det är att använda "målvakter".

På frågan om bankerna inte kan lägga en del av sina stora vinster på bättre säkerhet för kunderna svarar Lindberg:

– Bankerna gör det redan.

Vill se skärpt lag

Regeringen kallade till mötet efter SVT Uppdrag gransknings program om hur en svensk liga baserad i Marbella lurar svenska pensionärer och tömmer deras konton på hundratusentals kronor.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har pekat på att bankerna har ett stort ansvar för att medverka till att stoppa brottsligheten.

Företrädare för konsumenter och pensionärsorganisationer anser samtidigt att regeringar av olika färg har struntat i att agera för en bättre banksäkerhet. De framhåller att lagen måste skärpas så att bankerna, inte kunden, får det ekonomiska ansvaret när någon blir lurad.