BOMARKNADEN

USA:s teknikjättar driver även bostadsmarknaden

De just nu så framgångsrika teknikjättarna i USA har stark påverkan på regionala bostadsmarknader. Arkivbild. Bild: John Locher/AP/TT

Mycket av den senaste tidens aktierally i USA drivs av de stora teknikjättarnas enorma vinstframgångar. Det syns också på bostadsmarknaden i vissa områden, när företagens anställda köper bostäder.

– Vi har så många förstagångsköpare. De känner sig väldigt välbärgade, säger Julie Wyss, på mäklarfirman Keller Williams i San Jose i Kalifornien, till Bloomberg.

San Jose är den största staden i Silicon Valley, hem för många av de teknikbolag som just nu är inne i en osannolik virvelvind av mångmiljardvinster.

På mäklarföretaget Redfins lista över USA:s 50 största storstadsområden ligger just nu San Jose i topp vad gäller snabbt sålda fastigheter. Där säljs 61 procent av alla bostäder inom två veckor efter det att de lagts ut.

Tvåa ligger Seattle i delstaten Washington, där 59 procent av de nylistade bostäderna säljs lika fort. I Seattleområdet finns teknikjättarna Amazon och Microsoft.

I Kalifornien håller bland andra Apple, Alphabet och halvledartillverkaren Nvidia till.