DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Rysk ekonomi växer snabbare än västvärldens

Den ryske presidenten Vladimir Putin vid ett framträdande i Tula i fredags. Bild: Artyom Geodakyan/AP/TT

Ekonomi (TT)

Medan västvärlden stryper sina ekonomier för att mota inflationen, växer den ryska, påeldad av enorma militärutgifter och oljeinkomster.

Både i fjol och i år har Ryssland högre BNP-tillväxt än de största västländerna, enligt IMF.

Trots västvärldens sanktioner mot stora delar av den ryska ekonomin så verkar de bita dåligt.

I veckan lyfte Internationella valutafonden (IMF) sin prognos över rysk ekonomi i år. Rysslands BNP bedöms ha växt med tre procent i fjol, vilket är en högre tillväxttakt än alla andra större västländer, de så kallade G7-länderna. Det ser likadant ut 2024 om man ska tro valutafonden, skriver Financial Times i en längre artikel om läget i den ryska ekonomin.

Utnyttjar tillfället

Rysslands president Vladimir Putin är inte sen att utnyttja tillfället.

"De kommer inte att lyckas. Vår ekonomi växer, till skillnad från deras", sade han enligt Financial Times vid ett framträdande i Tula, Rysslands "huvudstad" för militär produktion.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina har medfört att staten satsat enorma pengar på att bygga för kriget. Ihop med de stora olje- och gasexportintäkterna som fortfarande flödar in i landet har det fått bra fart på den ryska ekonomin, åtminstone än så länge.

Varnar för bakslag

Men ekonomer varnar för kraftiga bakslag. För om rysk ekonomi tidigare gjort sig alltför beroende av olje- och gasintäkter, så har en ny ekonomisk drog drabbat landet: Militär produktion, skriver den brittiska tidningen.

"Ju längre kriget varar desto mer beroende blir landets ekonomi av militära satsningar", skrev Vienna Institute for International Economic Studies (WIIW) i en analys i nyligen.

När kriget någon gång väl tar slut riskerar den ryska ekonomin att krascha, tillägger WIIW.