RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Marknaden tror på halverad ränta 2025

Riksbankschef Erik Thedéen och hans direktion väntas sänka styrräntan till 2 procent 2025, enligt marknadens prissättning. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Marknadens förväntningar på räntesänkningar har stärkts efter Riksbankens räntebesked i torsdags.

Prissättningen pekar nu tydligt på en halverad styrränta till december 2025.

Riksbankens besked att det inte är uteslutet med en räntesänkning under första halvåret 2024 eldar på marknadens förväntningar på snabba räntesänkningar.

Dessutom bidrar att riksbankschefen Erik Thedéen klargjort att han inte ser något problem att sänka räntan innan Europeiska centralbanken (ECB) och USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), enligt SEB:s räntestrateg Amanda Sundström.

En annan faktor är att Thedéen valde att inte tydligt markera mot räntemarknadens prissättning, som pekade snabbt nedåt för styrräntan redan före räntebeskedet.

Prissättningen på marknaden pekar nu tydligt på en räntesänkning i maj och sex sänkningar totalt i år. Därefter väntas ytterligare två sänkningar 2025, ned till en styrränta på 2,00 procent.

I förra veckan låg sannolikheten för en styrränta på 2,00 procent i slutet av 2025 på 28 procent. Nu ligger den på 100 procent.

Joakim Goksör/TT

Fakta

Riksbankens styrränta ligger just nu – efter alla höjningar i inflationschocken 2022-2023 – på 4,00 procent. Det är den högsta nivån sedan 2008.

Skulle rörliga boräntor följa med styrräntan ned två procentenheter till 2,00 procent till slutet av 2025 skulle det minska månadskostnaden för ett bolån på tre miljoner kronor med 5 000 kronor före ränteavdrag.