ENERGIPRISERNA

Hög elimport i kylslaget Sverige

Det oljeeldade Karlshamnsverket har en total kapacitet på 660 MW och ägs av Uniper. Verket består av tre block, men block ett används inte sedan 2015. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Sverige importerar ovanligt mycket el på tisdagsmorgonen. Kylan gör också att det oljeeldade Karlshamnsverkets beredskap har skruvats upp ytterligare en aning.

Vintern har tagit ett fast grepp om Sverige med tvåsiffriga minusgrader långt söderut. Då räcker inte elen, inte den svenskproducerade i alla fall. Importen, från i huvudsak Norge, Polen och Tyskland, uppgick på morgonen över 2 200 MW enligt Svenska kraftnät, ungefär motsvarande två svenska kärnkraftsreaktorer.

Från tidig morgon körs också reservkraftverken i Karlshamn, eldade på olja, på minimidrift för att snabbt kunna sättas in om det uppstår brist i elsystemet någonstans.

Elen kostar på morgontimmarna runt 3 kronor per kWh i södra halvan av landet och runt 1,50 kronor i Norrland, enligt elbörsen Nord Pool. Snittpriset över tisdagsdygnet ligger på cirka hälften.