DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Traktorer lamslår Berlin i bondeprotest

Traktorer stänger av centrala Berlin i stor bondeprotest mot slopande av dieselsubventioner. Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Tyskland (TT)

De pågående bondeprotesterna i Tyskland lamslår åter huvudstaden Berlin.

Omkring 6 000 traktorer och jordbruksmaskiner blockerade huvudgator i Berlin, främst då kring Brandenburger Tor.

En avgörande fråga för bönderna rör priset på bränsle, främst diesel, som höjts sedan statliga skattelättnader tagits bort. Men regeringen står fast vid beslutet om slopade subventioner.

Detta väcker böndernas vrede, och på måndagen körde de åter in i centrala Berlin, och främst runt Brandenburger Tor, för en massiv protest, rapporterar tyska medier.

Finansminister Christian Lindner talade vid mötet, men upprepade beskedet som retat upp bönderna:

– Jag kan inte lova statligt stöd från regeringshåll för närvarande, sade Lindner, partiledare för liberala FDP, enligt Tagesspiegel.

Det tog tid innan han kunde föra fram sitt budskap då burop och smädelser först överröstade talet.

Tidigare har regeringen, som leds av socialdemokraten Olaf Scholz, delvis backat från tidigare nedskärningsplaner som rör jordbruk. Men högre dieselpriser är kvar i budgeten.

De tyska lantbrukarna markerar missnöje med en taktik som tidigare varit framgångsrik: att blockera trafik genom traktorkolonner i större tyska städer. Den senaste tiden har protesterna från branschorganisationen Tyska bondeförbundet (DBV) intensifierats.