USA:S EKONOMI

USA-inflation kan försena räntesänkning

Inflationen i USA ökade till 3,4 procent i december. Bild: Anders Humlebo

Ekonomi (TT)

Inflationstrycket i USA biter sig fast. Decembersiffran var högre än förväntat och bland annat Stockholmsbörsen pressades nedåt.

– Det här är inte vad marknaden vill se, säger SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman.

Statistiken visar på en inflation för årets sista månad på 3,4 procent på årsbasis. Det var den högsta siffran på tre månader och kan jämföras med 3,1 procent föregående månad.

Det var högre än marknadens förväntningar som låg på 3,2 procent, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Elisabet Kopelman, USA-ekonom på svenska storbanken SEB, tror att marknaden kommer att skruva ned sina förväntningar för när en räntesänkning från den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) kan vara aktuell.

– Marknaden har sprungit lite för fort och trott på en sänkning redan i mars. Maj är mer sannolikt nu.

En bidragande faktor till inflationsutfallet är att hyrorna i USA fortsätter att öka i snabb takt, enligt Kopelman.

"Fed behöver ytterligare bevis"

Dagens inflationssiffra kastar inte "en hink med vatten över diskussionen kring räntesänkningar, snarare mer en sprinklereffekt", skriver Bloomberg.

– Det här ger inte Fed råg i ryggen för att signalera några sänkningar. De behöver ytterligare bevis för att inflationen går ned, säger Kopelman.

Nästa räntebesked från Fed kommer den 31 januari. Fed har lämnat styrräntan oförändrad på 5,25-5,50 procent – den högsta räntenivån på 22 år – vid dess tre senaste möten.

Små handelsrörelser

Även den underliggande inflationen, det vill säga där man räknat bort livsmedels- och energipriser, blev en besvikelse utifrån ett marknadsperspektiv. Den landade på 3,9 procent, även det över marknadens förväntningar även om den var något lägre än i november (4,0 procent).

De nya siffrorna pressade ned Stockholmsbörsen OMXS-index till att stänga på minus 0,5 procent efter att under förmiddagen stigit omkring 0,9 procent.

Sent på eftermiddagen svensk tid var det deppigt även på New York där de tre ledande indexen var minus mellan 0,6 och 0,9 procent.

Joakim Hugert Lundberg/TT