BROTTEN MOT FÖRETAGEN

MQ kapades – 30 miljoner stals i konkursen

Klädkedjan MQ ansökte om konkurs i april 2020. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Klädföretaget MQ blev bestulet på 33 miljoner kronor i samband med att företaget gick i konkurs för fyra år sedan, skriver Göteborgs-Posten.

Klädkedjan MQ Retail AB har betalat ut 47 miljoner i bluffakturor. Detta efter att ekonomichefens ip-adress tidigare blivit kapad av internationella bedragare som skickat ut fakturor till konkursboet.

14 miljoner har företaget hittat och fått tillbaka, säger konkursförvaltaren Marek Zdrojewski till tidningen. De övriga 33 miljonerna har skickats vidare till Rumänien och Hongkong.

– Pengarna som försvann genom bedrägerierna och de felaktiga utbetalningarna har vi har inte kunnat få tag på, säger Zdrojewski.

Bedrägeriet ledde till att den dåvarande konkursförvaltaren stämdes av den nya konkursförvaltaren, Skatteverket och Tillsynsmyndigheten för oaktsamhet. Nu har parterna kommit överens. Sammanlagt ska över 100 fordringsägare få tillbaka 233 miljoner från konkursen.

– Vi har träffat en uppgörelse. Jag kan inte berätta vad som ingår i den eftersom vi har skrivit på sekretessavtal, säger Marek Zdrojewski till GP.